Thursday, February 11, 2010

Kuih Lapis Pandan

Salam semuanya. Hari ni saya buat kuih lapis lagi, tapi kuih lapis pandan. Kuih lapis ni memang menjadi kegemaran anak2 sebab diaorang suka buka setiap lapisan bila makan. Apa lagi bila anak2 suka, mamanya pun jadi rajinlah untuk membuatnya. Resepi asal ni saya ambil dari rumah Kak Ummi. Terima kasih ya akak, saya copy ya... Mari kita lihat resepinya..



Bahan-bahan
1 1/2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung beras
2 sduu besar tepung jagung
3/4 cawan gula
4 1/2 cawan santan pekat
1 sudu kecil garam

(Bahan B)
Perisa pandan - boleh juga menggunakan jus pandan
pewarna hijau

Cara Penyediaan
  1. Gaulkan semua bahan A dan tapiskan.
  2. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian
  3. Masukkan perasa pandan dan pewarna hijau dalam 1 bahagian adunan dan biarkan warna asal/putih dalam 1 bahagian lagi.
  4. Panaskan kukusan dan sapukan sedikit minyak pada loyang yang akan digunakan.
  5. Masukkan 1 senduk adunan asal/putih dan kukus elama 5 minit.
  6. Lapiskan pula 1 senduk adunan hijau dan kukus lagi selama 5 minit.
  7. Lapiskan lagi adunan putih dan hijau berselang-seli hingga habis. (*bagi adunan terakhir, saya balut tudung periuk dengan kitchen towel agar air tidak menitis ke atas permukaan kuih dan dikukus dalam 15 minit ).
  8. Sejukkan dan bolehlah dipotong.

2 comments:

Related Posts with Thumbnails